V B A U T O . C Z

Prosím vyčkej na nactení stránek

GM sdílel skicu sportovního Cadillacu. - vbauto.cz

GM sdílel skicu sportovního Cadillacu.

28 srpna, 2022 admin 0 Comments

Vzpomínáte si na Cadillac XLR, který se vyráběl mezi roky 2003 a 2009? Sdílel technický základ se šestou generací Chevroletu Corvette (C6), ale byl luxusněji zaměřený. Dostupný byl také s odlišnými motory, konkrétně osmiválci řady Northstar. V základním provedení XLR šlo o 4,6litrovou atmosférickou verzi s výkonem 240 kW (326 koní) a pětistupňovým, později šestistupňovým automatem. Sportovnější XLR-V měl o něco menší motor, konkrétně o objemu 4,4 litru, zato byl doplněn kompresorem. Výkon povyskočil na 330 kW (449 koní) a automatická převodovka měla šest stupňů.
Předpokládá se, že za celou dobu produkce vzniklo necelých 15,5 tisíce kusů, což dalece zaostává za původním předpokladem prodeje 5-7 tisíc kusů ročně. Nedostatečný zájem zákazníků proto znamenal stažení vozu z produkce a Cadillac se ani nenamáhal s jeho přímým nástupcem. Internet je však zvláštním místem, na kterém najdete skupinky lidí, které čas od času předvídají návrat Cadillacu XLR. Občas dokonce vzniknou i návrhy případného vzhledu auta, naposledy s příchodem současné generace Chevroletu Corvette. Oficiální cestou však Cadillac nic nezveřejnil.

Nyní však designové oddělení koncernu General Motors na svém instagramovém profilu sdílelo skicu auta, které nese logo Cadillacu a tvarově se v některých ohledech podobá současné osmé generaci Chevroletu Corvette (C8). Autorem obrázku je Robin Krieg, vedoucí designér exteriérů v automobilce Cadillac. Mohlo by to znamenat, že se dočkáme návratu nepříliš úspěšného modelu XLR? Doufat je zbytečné, s největší pravděpodobností se totiž jedná o pouhé designérské cvičení.
Případně může jít o součást prací na vzhledu Project GTP Race Car. Jde o projekt hybridního závodního vozu, který Cadillac vyvíjí ve spolupráci se společností Dallara. Závodní prototyp by se měl představit letos v létě a závodní debut proběhne v lednu 2023 během závodu Rolex 24 na okruhu Daytona . Půjde-li vše podle plánu, Cadillac se také vrátí k účasti ve čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans.

X